Автор: Василианна Мерхеб за ГласовеИзборите за сливенски митрополит – от синодална

...
Автор: Василианна Мерхеб за ГласовеИзборите за сливенски митрополит – от синодална
Коментари Харесай

Василианна Мерхеб: В изборите за сливенски митрополит и нов патриарх прозират интересите на трансатлантическия фактор

Автор: Василианна Мерхеб за " Гласове "

Изборите за сливенски митрополит – от синодална съборност към властнически диктат

След извършеното съвещание на Св. Синод на 22.04.2024 година, свикано по значимата тематика за избор на Сливенски митрополит, българската общност бе изправена пред изненада от новината за смяна в изборния лист. Оказа се, че от 10-членния Синодален лист с достоизбираеми епископи бяха извадени 4 митрополитски кандидатури – еп. Йеротей Агатополски, еп. Михаил Константийски, еп. Висарион Смоленски и еп. Поликарп Белоградчишки. Изглежда ставаме очевидци на целенасочена чистка на неуместната конкуренция в конкуренцията за  митрополитската катедра в Сливен, защото в опрощение на аргументите за приложения способ „ няма човек – няма проблем “ за смяна в листата се тиражира прекомерно несъстоятелна аргументация.

Директно бяха отстранени двамата съществени любимеца на Сливенските епархийски гласоподаватели в лицето на досегашния викарий на блаженопочившия Сливенски миотр. Йоаникий – еп. Йеротей Агатополски определен с 26 гласа, и Константийският еп. Михаил определен с 22 гласа, а останалите двама еп. Висарион Смоленски и еп. Поликарп Белоградчишки наподобява са употребявани за бушони.

Остава неразбираемо по какъв начин по този начин ненадейно двамата избраници, събрали оптимален брой гласове в Сливенска епархия, се оказаха отстранени след Синодалното съвещание и не попадат в листата? Всичко това в случай, че тези хора нямат прегрешения в нищо и против тях не е имало каквато и да е произнесена присъда от църковен или всемирски съд. Остава открит въпросът по какъв начин за два месеца тези епископи от достоизбираеми се оказаха в рубрика гилотинирани. Друго неразбиране буди изказванието, че единият не бил задоволително прочут в епархията, а другият тъй като не спрял негодуванието на гласоподавателите против противоуставната Синодална Наредба на митинга в София пред Синодалната палата, бил дисквалифициран. В допълнение срещу еп. Михаил се показва странният мотив, че липсвали повече от 3 години от епископската му хиротония, макар че сходно условие не съществува на никое място в Устава на БПЦ. 

В цялостно несъгласие с горното изказване и обратно на всяка логичност в новия лист с предложените 6 епископи са оставени имената на еп. Исаак Велбъждски, хиротонисан едвам преди към 10 месеца (действително изцяло чужд на църковната общественост) и еп. Макарий Главиницки, който е хиротонисан преди по-малко от 2 години, като за него е известно, че е бил духовник към Рилската света обител, която напуща при скандални условия, без благословение от игумена на манастира и без каквато и да било духовна рекомендация по отношение на неговия отшелнически статус. 

Като бонус към това бе оповестено в медиите, че епископите в листата „ са се потвърдили във времето и в годините като положителни админи, положителни управленци “, като би било забавно на каква аргументация може да почива сходно заявление. 

Още повече, че към тях в листата е присъединен Велички еп. Сионий, който за разлика от тях е прочут в епархията, само че е по-важно с какво тъкмо е прочут на родната църковна общност. Относно изказванието, че има опит на фона на младите претенденти, не е изяснено с каква точно устременост се свързва неговия опит.

Интересно за какво след Синодалното съвещание Западно- и Средноевропейският митр. Антоний, изземващ функционалността на представител на Св. Синод, показва хиперактивна ангажираност в медиите, като в свое изявление по Българска национална телевизия той припознава гласа на народа Божий по отношение на висшия клир като „ напън на тълпата “ и „ гласът на улицата “, а тези свои думи насочи против всеки несъгласен с нововъведенията в БПЦ и гласоподавателите в Сливен.

В същото изявление митр. Антоний декларира, че „ с цел да се доближи до едно такова решение, то е взето единомислещо от Светия Синод “. Тук следва въпросът какъв ли би трябвало да е залогът, щом митрополит и член на Св. Синод, още повече през време на Великия пост, си разрешава обществено да твърди откровена лъжа, тъй като решението на Св. Синод напълно не е взето единомислещо и най-малко 4 митрополити са били изрично срещу? Това са митр. Гавриил Ловчански, митр. Йоан Варненски и Великопреславски, митр. Серафим Неврокопски и митр. Даниил Видински. 

Следва да зададем въпроса тук дали не става дума за проведена измама, целяща монополизиране и завладяване на властта в Синода посредством скица, в която някой се възползва от съществуването на липса на цели 4 митрополитски гласа, отпред с починалия патриарх Неофит и митрополит Йоаникий Сливенски? Към тях се прибавя дежурното в последно време неявяване на Плевенски митрополит Игнатий и невъзможността да участва на съвещание по здравословни аргументи митрополит Йосиф на Съединени американски щати, Канада и Австралия, на който се отхвърля различна форма на гласоподаване от разстояние?

Дали тук не става въпрос за някакво обособено твърдо ядро от няколко митрополити, създаващи нещо сходно на синод в синода, отпред с патриарх в сянка, употребявайки духовната власт в Св. Синод за редовно газене на Устава на БПЦ? Типичните за съборността мир и братолюбие са на път да бъдат сменени с правила на новосформирана елитарна прослойка, компрометираща престижа на Синодалния статут.

Прави усещане, че под прикритието на груповата синодална отговорност някои архиереи в БПЦ безконтролно поддържат изцяло преднамерено и целеустремено рисков за Църквата и българската страна развой. Това слага в риск с изключение на Синода, и цялата БПЦ заедно, от институция с най-високо доверие в страната, изпълняваща своята душеспасителна задача, да бъде трансформирана в някаква бездуховна административно-бюрократична организация, обслужваща външнополитически и непознати на Църквата ползи, свързани с политическата власт и съпътстващата трансатлантическа евролиберална ориентировка.

Налице в публичното полезрение е обезпокоителен знак, обвързван със систематични нарушавания на Устава на БПЦ в серията досегашни синодални решения, изключително в опита за инфилтриране на скандалната синодална разпоредба, целяща назначение и уволнение на архиереи, приравняваща ги с редови служители. 

С сходен метод като че ли се прави планомерен опит да се обвърже БПЦ в лобистко-властови обръч, целящ поетапно усвояване на властта в Св. Синод напълно в тона на Наредбата, като се подмени суверенното право на гласоподавателите в лицето на миряните, духовенството и архиереите.

Такива условия обрисуват фрапантна причина за основаване на църковна рецесия чрез невиждани нарушавания, които биха могли да се окажат проводник за имитация, делегитимираща освен вота за сливенски митрополит, само че и идния така значим и съдбоносен избор за български патриарх и софийски митрополит.

Така основаната обстановка би могла да бъде опровергана при съществуването на отговор на следните въпроси:

– Дали зачестилите уставни и административни нарушавания не са опит за вътрешно-църковен прелом посредством завладяване на властта от вътрешната страна?

– Новосформираното синодално болшинство, взело решение за съкращаването на листата за изборите в Сливен, на какво съображение и съответно въз основа на какви правила обосновава своето решение, целящо да предопредели избора на митрополит във втората по-големина в БПЦ и стратегически значима за България Сливенска епархия, чиито лимити се простират до Република Турция?

– В чия изгода митр. Антоний направи медийни изказвания, твърдящи че целият Синод без изключение е взел единомислещо решение за редуциране на листата с епископи, в случай че това не е по този начин?

– По какви аргументи, въз основа на какви съображения и чрез чии решения не се оповестяват обществено имената на архиереите, дали своят вот срещу синодалното решение?

– Защо към момента не са изнесени данни (макар и първоначални) от тиражираната шумно в медиите проверка в Сливенска епархия и съответно в Поморийския манастир, чиито свещеник е бил еп. Йеротей?

– Дали откакто опитът за замяна на епархийските гласоподаватели не се състоя, в този момент посредством непосредствено редуциране на епископския лист с кандидат-митрополити не се цели да се приложи наказателен способ за извиване на ръце с тактичност на изтощение на гласоподавателите за сливенски митрополит?

– Колко от листата с достоизбираемите 6 епископи се намират под въздействие на митр. Николай и дали той не стои директно зад техните кандидатури?

– За обществеността става все по-трудно да се ориентира дали в битността му на Пловдивски митрополит владиката Николай сподели истината, когато изрече „ надълбоко страдание “ „ за позволената от него неточност “ с предложение за анулация на противоуставната Наредба, а в същото време изпрати под строй рейсове с подчинени духовници от неговата епархия да скандират пред Синода? А също тогава, когато обществено съобщи, че се отхвърля да взе участие в избора за патриарх, отклонявайки като че ли изцяло умишлено публичния фокус, печелейки време?

– Интересно би било обществеността да узнае дали митр. Николай от встъпването му в Пловдивска митрополия през 2007 година досега е предоставял одит или е отчитал в миналото финансите на епархията пред Синода и дали е подал каквито и да било счетоводни бумаги, на база на които да станат известни сумите, с които БПЦ хипотетично е ощетена?

– Името на митр. Николай – в света Николай Методиев Севастиянов – попада ли в отчети, свързани с активността на български олигарси, попадащи под глобите Магнитски?

– Съществува ли група от митрополити, лоялни към митр. Николай и обвързани с общи ползи, чиито желания са да поемат ръководството и властта в БПЦ, с риск да я трансфорат в институция, ръководена на корпоративен принцип, брандирана – корпоративен олигархат?

Недоумение буди фактът въз основа на какви критерии и нравствен опит нескриващия западно и евролибералната си ориентировка митр. Антоний взема присъединяване в дискриминационното и даже противоконституционно решение, касаещо лишаване правата по Конституция на извадените досегашни кандидат-епископи, които с изключение на всичко останало са и жители на страната България. Тъй като в биографията на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний изникват дефицити, които слагат под въпрос доколко той е способен и духовно кадърен да прави оценка кой свещеник от претендентите за митрополит какви качества има.

Смущаващ е също методът,  по който митр. Антоний е хиротонисан за свещеник при цялостно неспазване на член 83, алинея 2, т. 4 и 5 от Устава на БПЦ – на 30 год. възраст при изискуема 35 год., като в допълнение се оказва, че не има изискваните 10 година прослужени в клира. Въобще за него остава цялостна мистерия в миналото намирал ли се е под нечие духовно управление преди своята хиротония, заради което не излиза наяве кой подсигурява за неговия морално-нравствен капацитет и до каква степен същият е обитавал в истинно монашеско смирение и метод на живот, с цел да може да дава съответна и квалифицирана преценка.

Тези условия изясняват за какво визията на митр. Антоний е, че митрополитът „ би трябвало да бъде добър админ “ и изборно пропуща, че „ епископът, като Божий разпоредител, би трябвало да е непокварен, не надменен, не избухлив, не алкохолик, не хулиган, не лаком за гнусна облага “ (Тит. 1:7-9). Тъй като достоизбираемостта не се дефинира от стажа и възрастта на епископа, а се отнася най-вече за неговите ценностни добродетели, изпитани посредством пребиване в истинно монашество.

На собствен ред викарийният свещеник и фаворит на митр. Николай – Знеполски еп. Арсений – се оказва въведен в епископски ранг едвам на 28 година при изисквани 35 година и налични единствено 6 година от изискуемия 10 год. най-малко за стаж в клира, в цялостно нарушаване на член 83, алинея 2, т. 4 и 5 от Устава на БПЦ.

Освен това в биографията на еп. Арсений липсва информация да е бил под управлението на нравствен ментор и да покрива минималното изискване „ да е живял в манастир най-малко три години “ (чл. 83, алинея 2, т. 3).

Изглежда някой прави опит да наложи практиката епископи да стават митрополити без обикновени отшелнически привички и каквато и да било непосредственост до обичайния отшелнически метод на живот в служение и изгода на словесното стадо и Бога. 

Всичко това предизвика въпроса дали сега избрана синодална прослойка не разчиства листата в интерес на възпроизведена от нея креатура?

Следващ въпрос е възползват ли се някои архиереи от неналичието на патриарх в БПЦ през така наречен интервал на безредие, по време на който част от висшия църковен клир пробва да политизира БПЦ като слее държавната с църковната власт, поставяйки в противоконституционност най-старата институция в страната?

Така да вземем за пример по време на последното освещаване на бойните флагове на Богоявление тази година остава незнайно в осъществяване на чие напътствие Западно- и Средноевропейския митр. Антоний си разреши да спекулира с публичното доверие, като прочете милитаристично и противопоставящо се на миролюбивия дух на Църквата обръщение от името на намиращия се тогава в реанимация и към този момент блаженопочинал патриарх Неофит, инспириращо НАТО-коректна изразителност в БПЦ.

Не по-различен е казусът, когато митр. Антоний неотдавна беше видян в западни медии да съмолитства с римокатолици във Ватикана, което е тежко канонично нарушаване, подлежащо на църковна глоба и за което остава незнайно в смирение на чие благословение той се оказва там. За разлика от него, през 2009 година тогавашният Западно- и Средноевропейски еп. Тихон Тивериополски беше отзован в България, единствено тъй като беше целунал ръка на папата.

Случилото се наскоро в Рим компрометира освен престижа на Църквата, само че и дискредитира синодалната власт, като слага под въпрос делегираното доверие и архиерейското достолепие по адрес на изпълняващия длъжността Западно- и Средноевропейски митрополит, на който е предоставено не друго, а да бъде дипломат на БПЦ в интерес на българите зад граница в качеството му на право правещ словото на истината, а не да служи в интерес на международен икуменизъм.

Всяка дестабилизация в БПЦ предизвика подозрението, че някому е необходим институционалния престиж на Църквата за осъществяване на непознатия за българската еднаквост геополитически тренд, настойчиво лобиращ в интерес на Истанбулската спогодба, джендър идеологията, промяната на пола, легализирането на еднополовите „ бракове “, абортите, мултикултурната приемливост и други рискови феномени.

Тук е значимо да се подчертае, че актуалната наклонност към Св. Синод по никакъв начин не е единствено вътрешно-църковен и тясно Синодален проблем, защото Българската Православна Църква – Българска Патриаршия е институция, която има директно отношение към националната сигурност на България.

Поради това всички национално-отговорни и родолюбиви обществено-ангажирани мъже и дами са призвани да препятстват разложителния развой в БПЦ и да я защитят. Тъй като родната ни Църква е на път да загуби даруваната свише духовна легитимност заради хазартното отношение на лица, които изкушавани от желанието за власт и финансови облаги и евентуално подвластни на компроматни операции, се оказват в ролята на външно-политически проксита, обслужващи мощните на деня.

Светото Евангелие припомня, че „ никой не може да слугува на двама господари “ (Мат. 6:24), заради което изборът е или мъчителната упоритост за придобиване на безспорна власт по всевъзможен начин, или Христос.
 
„ Каква изгода за индивида, в случай че придобие целия свят, а повреди на душата си? “ (Мат. 16:26).

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР